Ooit

 

 

Jos is bijna 40 jaar oud en verstandelijk gehandicapt. Samen met zijn moeder (63) woont hij al zijn leven lang 8-hoog in een chagrijnige flat in Rotterdam Zuid. Jos wordt nog elke minuut van zijn leven door zijn moeder verzorgd. Zijn leven is vastgelegd in het ritme van 52 vettige verfrommelde blaadjes.

 

 

Bekijk meer

Synopsis

 

Jos is bijna 40 jaar oud en verstandelijk gehandicapt. Samen met zijn moeder (63) woont hij al zijn leven lang 8-hoog in een chagrijnige flat in Rotterdam Zuid. Jos wordt nog elke minuut van zijn leven door zijn moeder verzorgd. Ze slapen samen in één bed, en gaan samen naar buiten voor boodschappen. De winkelwagen, waar Jos graag in klimt, heeft een vaste plek naast de deur op de galerij. Elke dag lijkt hetzelfde als de vorige, maar voor Jos is iedere dag een ontdekking. Als hij wakker wordt en de de pluisjes van het kleed onder zijn blote voeten voelt, grijnst hij alsof het de eerste keer is. Als zijn moeder het knoopje van zijn pyama heeft opengedaan sloft hij haastig naar de wc om te zien of zijn plas langzaam van geel naar doorzichtig spoelt als hij doortrekt.Al deze ontdekkingen staan in zijn boekje dat zijn moeder hem gaf toen hij 4 was. Ze merkte dat hij er rustig van werd. Sindsdien is hun leven vastgelegd in het ritme van 52 vettige verfrommelde blaadjes. 

Het script werd geschreven door Jan Willem den Bok, geselecteerd voor verfilming in het kader van One Night Stand III en genomineerd voor een Gouden Kalf in 2008.

 

Jan Willem den Bok (scenario)
Anita Voorham (scriptcoach)
Jaap van Heusden (regie)
Marc Bary (producent)

 

 

Filmlengte: 40 min.
Uitzenddatum: 2008.
Geproduceerd door IJswater in opdracht van de NPS voor One Night Stand III. © Alle rechten voorbehouden.